DIW Kerstsoirée: dit hebt u gemist

Liefhebbers van satire, kolder en muziek kwamen zaterdagavond beslist aan hun trekken in de AB. Otto-Jan Ham en de zijnen entertainden er de uitverkochte zaal dik anderhalf uur met een show die tegelijk intelligent, hilarisch en hartverwarmend was. Voor wie de DIW Kerstsoirée gemist heeft, hebben wij twee woorden: Belle Perez.

Belle Perez en Ian Thomas

DIW Kerstsoirée

In de categorie ‘BV’s die met zichzelf kunnen lachen’ presenteerde DIW: Belle Perez, voor wie de bij het publiek duidelijk erg populaire Sociaal Incapabele Michiel een lichtjes ongezonde fascinatie koestert, alsook Ian Thomas, wiens doorbraak in Amerika nakend is volgens de makers van DIW. Perez zong het mooie lied ‘Alegria’ van Cirque du Soleil. Thomas mocht als engel ten hemel stijgen. Dat laatste kaderde in een alternatief kerstverhaal dat aan het brein van Sociaal Incapabele Michiel ontsproot.

Janez Detd en ‘t Hof van Commerce

DIW Kerstsoirée
Er waren nog meer muzikale special guests. DIW-huisbandlid Flip Kowlier had Buzze en 4T4 meegebracht om de AB in beweging te krijgen met ‘Kom mor ip’. Dat lukte. Ook Janez Detd kwam even langs. Dat was vooral fijn voor de mensen die een portie tienerpunk gevraagd hadden aan de Kerstman.

Chalarmijntje

DIW Kerstsoirée

Oftewel Sarah Vandeursen, verkleed als kindvriendelijke mascotte voor de Chalarmaise-saus. Groot was de reuring, ophef en consternatie toen Vandeursen zich van haar pak ontdeed en het, gekleed in niets meer dan een topje en een slip, op een crowdsurfen zette. We herhalen: gekleed in niets meer dan een topje en een slip. Alleen al de gedachte aan al die grijpgrage handen aan je blote lijf deed ons ineenkrimpen.

Een crowdsurfende Kleine Man

DIW Kerstsoirée

Dook eveneens het publiek in, en deed dat ook nog eens zonder blikken of blozen: De Kleine Man. Eerst sprak hij ons nog vermanend toe met ‘motherfuckers’ omdat we – nochtans op zijn vraag – ‘kritiekloos’ hadden meegezongen met het ‘melige lied’ ‘Little drummer boy’ (pa-ra-pa-pam-paam). Vervolgens surfte hij tot achter in en AB en weer terug naar voren op de zorgzame handen van het vertederde publiek.

Een dansende woordvoerder

DIW Kerstsoirée

Al sinds hij in onvervalst Antwerpse klanken zijn onverbloemde licht liet schijnen op de Paradise Papers (‘Ik moet nog een brievenbus gaan leegmaken in Bermuda, salut hè!’) zijn wij fan van De Woordvoerder. In de AB liet hij zich gaan op de toepasselijke dancekraker ‘Words’ van Goose, maar het filmpje waarin hij zich liet ontvallen dat een mens nog oorkanker zou krijgen door te luisteren naar de ‘kutradio’ van De Warmste Week, was beter.

Champagne

Neen, er werd geen champagne geschonken. Maar de huisband van DIW speelde wél ‘Champagne’ van Millionaire, en aangezien die huisband Tim Vanhamel in de rangen had was dat bijna even goed. Misschien zelfs beter. Hoe dan ook: topmomentje!

De kracht van deze liveshow was dezelfde als die van het televisieprogramma: de makers van ‘De Ideale Wereld’ onderschatten hun publiek niet. In tijden waarin nieuwsankers als kleuterjuffen klinken, wordt dit soort van intellectuele humor des te meer geapprecieerd (kijk ook maar naar het succes van de satirische show van Arjen Lubach in Nederland). Vertier op niveau, afgewerkt met een dikke klodder Chalarmaise: heerlijk.

 

DIW Kerstsoirée * * * *
Gezien op zaterdag 23 december in de Ancienne Belgique, Brussel.

Foto’s: Koen Bauters

Deze recensie verscheen in De Standaard op zondag 24 december 2017.

Leave a Comment

Your email address will not be published.

You may like